Mossels*, oesters en kreeft!

Gistermiddag ging ik stiekem naar een feestje. Nou ja, het feestvarken wist niet dat er een feestje zou zijn. 

Erg leuk, hij werd door zijn secretaresse de deur uit gewerkt op kantoor en vervolgens thuis ontvangen door meer dan twintig mensen. De tweede verrassing was zijn cadeau: een kunstwerk. Hij wist dat hij dat zou krijgen, maar niet dat het al klaar was. Dat was het dus wel. Heel mooi! Het is, of eigenlijk, ze zijn, gemaakt door Jan Westerweel. Het zijn echt losse mossels, geschilderd op dunne platen. En natuurlijk doet mijn fotowerk in het geheel geen recht aan het kunstwerk. 

Na de onthulling was er taart en gezelligheid. Ik moest echter op tijd weer weg: we gingen op bedrijfsbezoek bij Krijn Verwijs. Nog meer mossels dus!

Nadat iedereen zich in een ‘one size, fits no-one’-jasje had verpakt en we allemaal een knalgroene pet hadden opgezet kregen we in groepjes een rondleiding door de fabriek. Mossels en oesters komen natuurlijk gewoon uit het water, maar voordat ze verkocht kunnen worden moet er nog wel wat mee gebeuren. 

Bijvoorbeeld verwateren. Mossels en oesters groeien op de bodem en er zit daardoor zand in. Bij de verwatering met (gezuiverd) Oosterscheldewater spugen ze dat uit. 

Bij Krijn Verwijs verwateren ze de mossels met uitzicht op de Oosterschelde: Na het verwateren moeten de mossels, die in trossen groeien, van elkaar losgemaakt worden en moeten de baarden eraf. Dat gebeurt in een soort wasmachines. 

Daarna gaan ze met transportbanden naar de ‘leesstations’. Als de fabriek in bedrijf is zitten hier werknemers die de kapotte mossels en de mossels met pokken erop eruit halen. 

Daarna worden ze op grootte gesorteerd met een soort glijbaantjes die van klein naar groot gaan. Met weer een serie transportbandjes komen de mossels dan bij de inpakstations. 

Daar worden ze in bakken gestort, aangetrild, geseald en bestickerd.  

Klaar!

Wij nog niet hoor, wij gingen nog naar de oesters. 

In grote bassins worden ze, net als de mossels, verwaterd met Oosterscheldewater. 

Het water wordt in de fabriek gezuiverd en gekoeld. Gezuiverd met filters en UV, gekoeld met ‘foil-falls’: Gekoelde dunne platen waar het water langs valt. 

Koud genoeg!

Het water in de bassins stroomt behoorlijk! De oesters vinden het prima, maar zij hoeven er dan ook niet tegenin te zwemmen šŸ˜‰   Inpakken? Hoezo? Uitpakken!! We mochten alle verschillende soorten oesters die Krijn Verwijs in het assortiment heeft proeven. Platte Zeeuwse, Creuses, Grevelingenoesters, Ierse oesters. We moesten ze wel zelf even open steken, maar daar had niemand problemen mee.  Vliegen op stroop? Nee, Zeeuwen op oesters!

Vanaf hier waren mijn handen te nat/vies/druk om nog foto’s te kunnen maken. Want het feest was nog niet klaar: na de oesters kregen we kreeft geserveerd! Ooooo….

Bram (en Caroline en Ineke), bedankt voor de ontvangst en al het lekkers!
*mossels, ja. Afkomst verloochen je niet. 

Een gedachte over “Mossels*, oesters en kreeft!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s