Vasten

Vandaag is het Aswoensdag. De dag na de carnaval, in veel plaatsen veel toepasselijker ‘Vastenavond’ genoemd: de vooravond van de Vastentijd. Vandaag begint dus de Vastentijd. De tijd van veertig dagen tot Pasen. En ja, als je daadwerkelijk gaat tellen zijn er zesenveertig dagen vanaf nu tot Pasen. Maar de mensen waren in vroeger tijden wel een beetje praktisch ingesteld en vonden dat de zondag geen vastendag is. Dus als je de zondagen niet meetelt zijn het toch veertig dagen tot Pasen.

Vasten is onderdeel van verschillende culturen en religies en is ook nog onderdeel van gezondheidsleren en dergelijke. Op Wikipedia trof ik al een eenvoudig overzicht aan en er is ongetwijfeld heel veel meer over te vinden.

Hoewel wij niet religieus zijn opgevoed hebben mijn ouders ons wel altijd bewust laten kennismaken met de christelijke grondslag van onze maatschappij. Met daarbij ook aandacht voor andere culturen, religies en opvattingen. Ik vond en vind dat altijd heel interessant.

Vroeger thuis deden we wel eens mee met de vastentijd door gedurende die periode niet te snoepen. Voor mij, als niet-echt-zoetekauw niet zo’n grote opgave, maar toch.
Zelf vind ik de vastentijd tegenwoordig wel een mooie gelegenheid om me bewust te zijn van ingesleten gewoontes en je eigen mogelijkheden tot verandering. Onthouding van bepaalde zaken om dat kracht bij te zetten is een mooi middel.

Afgelopen maandag riep een vriend ons op met hem mee te doen door alcohol en koffie te laten staan. Gisteren stond in de regionale krant een uitgebreid artikel over de verschillende (moderne) mogelijkheden om te vasten (geen alcohol, minder geld uitgeven, niet snoepen, geen sociale media of zelfs internet, etc.). Vasten, of in elk geval het zich bewust zijn van gewoontes is actueel.

De afgelopen jaren gebruikte ik geen alcohol en snoepte ik door de week niet tijdens de vasten. Omdat ik toch al bijna geen alcohol drink is geheelonthouding eigenlijk geen uitdaging. Dit jaar neem ik me daarom het volgende voor: niet snoepen, geen koffie drinken en (oeps…) geen actief gebruik van Twitter en Instagram*. Ik zal wel mijn blogverhaaltjes melden en mijn vorderingen voor de InCoWriMo, maar niet kijken wat anderen posten.

Doen jullie mee aan de vastentijd? En op welke manier?

*Ik doe mijn best. Ervaringen uit het verleden sluiten niet uit dat ik me af en toe de vastentijd pas herinner ná het doen wat ik niet zou doen. Bij voorbaat sorry.

Kopje thee, iemand?

Een gedachte over “Vasten

  1. Pingback: Verpakkingen | k:)dootje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s