Boeken!

IMG_9487

Alfabeto Visual: Een alfabet gemaakt van boeken die op hun kant staan, ontworpen door Sónia Lamêra. De foto komt van This is Colossal.

Ik lees heel graag. Al mijn hele leven, althans, zolang als ik me kan herinneren dan toch. Het komt maar zelden voor dat ik op een dag niet lees. En dan tel ik het lezen voor het werk of het lezen van de krant en dergelijke niet mee, ik bedoel lezen in een boek.
Heerlijk, het beleven van een andere wereld in je hoofd.

Lezen is voor mij dan ook echt ontspanning.
Even niks anders doen en even afstand nemen van de dagelijkse dingen.

Ik lees heel veel verschillende boeken.
Als ik heel druk ben lees ik wat gemakkelijker boeken of herlees ik boeken. Een spannende detective of thriller of good old Harry Potter is dan heerlijk.
Eigenlijk de enige genres die ik vrijwel niet lees zijn science fiction en fantasy. Ik moet me wel in mijn hoofd een plaatje kunnen vormen van het verhaal en dat kan ik bij dat soort boeken niet zo goed.
Overigens hoeft dat plaatje niet heel compleet ingevuld te zijn. Een sfeerbeeld is soms al voldoende. Meestal heb ik ook niet echt een concreet gezicht van de hoofdpersoon in mijn hoofd. Wel van het karakter en een algemeen plaatje van het uiterlijk. Maar dus niet tot in detail ingevuld.

Bij ons in huis zijn overal boeken te vinden. Als ik niet oppas verdwijnt ons huis er onder. Regelmatig geef ik dan ook boeken weg aan mensen die ze graag willen lezen of voor een boekenkraam of -markt. Want er komen ook steeds nieuwe boeken bij.
Gelukkig lees ik een deel van mijn boeken digitaal, op de e-reader. Anders zou het helemaal niet bij te houden zijn. Met name op vakantie is zo’n e-reader handig, dan kunnen er tenminste genoeg boeken mee om drie weken genoeg te lezen te hebben. Ik lees namelijk niet alleen graag, maar ook vrij snel. Dus in drie weken vakantie kunnen er zomaar vijftien boeken doorheen gaan. Dat is best een grote stapel om mee te nemen, zeker omdat onze boot (waar onze vakanties meestal zijn) niet zo heel groot is. Vooral Meneer K:)dootje was dan ook erg blij met de door mij aangeschafte e-reader. Niet alleen vanwege de ruimtebesparing, maar ook omdat het scherm van de e-reader verlicht is en het licht dan dus niet aan hoeft te blijven als hij al wil slapen en ik nog lees in bed.

Zoals gezegd lees ik allerlei soorten boeken. Ik vind het dan ook leuk van anderen te horen wat zij lezen, omdat dat weer leuke suggesties kunnen zijn om zelf ook te lezen. Zo lees je ook weer boeken die je zelf misschien niet zo snel zult pakken.
Ik zat daarom ook een tijdje bij een leesclub, maar (mede) doordat ik vaak alweer een paar andere boeken gelezen had op het moment dat we het leesclubboek gingen bespreken en ik dus niet meer altijd goed wist wat ik ervan vond ben ik daar weer mee gestopt.
Wel heb ik een What’s App-groep gemaakt, ‘Leesmeisjes’. Daarin wisselen we met (inmiddels) elf dames uit welke boeken we lezen en wat we daarvan vinden.

Wat ik zelf ook leuk vind om te doen is anderen vertellen over boeken. Sinds afgelopen zomer mag ik dat elke paar weken op zaterdagochtend op de radio doen. In het programma van Elias den Hollander op zaterdagochtend geeft elke week iemand een boekentip. In ongeveer vijf minuten vertel je dan waarom je een bepaald boek aanraadt aan anderen. De boekentips die al geweest zijn zijn hier te beluisteren.

Een gedachte over “Boeken!

  1. Pingback: Boekendoel | k:)dootje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s