Boekendoel

Hier schreef ik al eens dat ik graag lees. En ook veel lees.

Een artikel als dit in het NRC, waarin wordt opgeroepen meer te lezen en vooral lezen leuk en aantrekkelijk te maken voor de jeugd spreekt mij dan ook erg aan.

Zelf heb ik nooit problemen gehad met het lezen van boeken voor mijn lijst. Ik denk wel dat het hielp dat onze docenten Nederlands ons veel vrijheid gaven bij het kiezen van boeken. Er was gelukkig geen voorgeschreven lijst. Je mocht lezen wat je wilde. Als je twijfelde of het boek ‘literair’ genoeg was vroeg je dat even aan de docent. Zo stelde ik een lijst samen met boeken die niet zoveel mensen lazen.

Het boekverslagen maken was vervelend, dat zat in de weg bij het lezen van meer boeken. Samenvattingen maken vond ik helemaal onzin. ‘Als ik toch wel kan vertellen waar het over gaat, waarom moet ik dan nog samenvatten? Ik kan de samenvattingen bovendien gewoon kopiëren uit de samenvattingenbundels, dat schiet toch ook niet op?’ Mijn docent gaf zich gewonnen toen bleek dat ik inderdaad van elk boek prima een samenvatting kon geven en zijn collega’s in latere jaren namen dat gelukkig over.

Lezen doe ik dus nog steeds, boekverslagen maken volgens het format van de middelbare school niet meer. Wel vertel ik graag aan anderen wat ik van een bepaald boek vond.

Zonder specifieke reden stelde ik mezelf ten doel in een jaar honderd boeken te lezen. Ik haalde het in 2016 bijna (93). In 2017 niet (87). En nu ben ik leuk onderweg (18). Geen idee of ik het dit jaar haal, maar ach, je kunt maar een streven hebben. Gelukkig is dit geen verslaving met heel nare bij-effecten 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s